måndag 11 april 2011

Kristin - Tro

" Alla vi känna kung Ermanriks varglika sinne.

Vida han härskade i goternas rike. Grym var den kungen.

Då levde mången i sitt liv i nöd.

Krigarna, tryckta av tunga tankar,

önskade kungen ett olyckligt öde.

Gömd är den sorgen så som min plåga

skall glömmas"


Medeltiden pågick mellan ca 1050 - 1500 talet och var ingen lätt tid för oss människor. Det gällde som man vara redo att gå ut i strider vilken minut som helst. De viste också att risken var stor att dom aldrig skulle komma hem igen.


1389 gick Sverige med i Unionen med Norge och Danmark. Det var då margareta av Danmark härskade. Danmark var nämnligen ett av Europas starkaste länder under medeltiden så det gjrode att Danmark var det ledande landet över Unionen. Sverige ägde också östra delen av Finland men förlorade dem i en strid mot Ryssland omkring 1200 talet. År 1400 lyckades Sverige dra sig ur Unionen men Danmark krigade för att få tillbaka de delarna som tillhörde Danmark på den tiden igen, men misslyckades. De delarna som hörde till Danmark var blandannat Halland, Skåne och Blekinge. Då var det mycket strider om vem som skulle styra och få ha tron här i Sverige.


När det var krig i Sverige fick alla vuxna män rycka ut, det spelade ingen roll om du var tiggareeller adelsman. Den enda som slapp var kungen, han skickade ut sina soldater. Risken att komma hem oskadd eller komma hem över huvud taget var stor. Dikten ni nyss läste tycker jag passar mycket bra in på tro, eftersom på den tiden trodde dom mycket på sin kung och gud.


Idag är Sverige ett demokratiskt land vilket betyder att alla får vara med att bestämma. Vi har en kung och en regering som bestämmer över vårt land. Vi krigar inte över vår tron eftersom nu går den i arv till det första barnet de får. Sverige är också Sverige nu och äger inga delar av Finland och Danmark äger varken Norge eller Sverige utan idag är det tre olika länder istället för ett. Sedan är Sverige inget land som står mycket i vägen eller stör andra länder. Vi är mer ett land som vill hjälpa andra länder och skapa fred på vår jord.



Bok: Medeltidens litteratur, episk diktning m.m. Redigerad av Karl-Ivar Hildeman

3 kommentarer:

  1. Hej Kristin! Bra skrivet! Der var kul med lite bilder och storleksvariation på texten upptill, det gjorde inlägget mer levande.

    Tycker dock att texten innehöll mest fakta, skulle du kunna bygga vidare med en mer analysdel också? :) Meningen du nämnde där uppe om tro var bra, mer sånt och in med hopp och kärlek också.

    Toppen!
    /Alice

    SvaraRadera
  2. Tack Alice ! Ja jag är medveten om att det blev lite mycket fakta och lite analysering i detta inlägget. Men kommer lägga in två styckna till snart om kärlek och tro igen där det är mer analysering. :)

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Okej, ska bli kul att se! :D
    Då har jag inget mer att tillägga. ^^
    /Alice

    SvaraRadera