tisdag 12 april 2011

Don Quijote

Don quijote utspelar sig i italien 1500 tal. Det börjar med en berättelse om en liten by i la Mancha. Personen som berättar går igenom alla personer i byn, allt från prästen till dom mest vackraste kvinnorna som finns. Men huvudpersonen är byns äldling . mannen var en fattig adelsman. Det var ej klart för någon i byn om han hette Quijada eller Quesada. Han kunde lika gärna heta Quijana, men det är inget av mycket importans till berättelsen. Det som gjorde den gamla adelsmannen så fattig var att han använde alla sina pengar på böcker som handlade om riddare. eftersom mannen hade så mycket fritid eftersom han fortfarande klassades som en adelsman behövde han inte arbeta som en vanlig människa. eftersom han snart hade snållt om pengar sålde han mark för att få pengar till böcker. men snart så förlorade mannen sin sinne och han började tro att riddartiden fortfarande var igång. han fantiserade om att han kanske kunde åka ut på ett stort och gradiöst äventyr precis som hjältarna i sina böcker. Efter att ha läst fler av sina böcker bestämde han sig. 'värför kunde inte jag själv dra ut på ett heroisk äventyr?'' Så mannen tog dom gamla rustningen som hade varit i hans familj hus sen han föddes. efter att had hade reparerat den för hand upptäckte han att det saknades en otrolig viktig sak till rustningen, hjälmen. För att fixa detta tog han en kuskhjälm och gav den ett visir och andra tillbehör av papper. han testade sen om den skulle hålla genom att stöta den med sin familjs svärd två gånger. men den andra gånger var ej nödvändig. visiret krossades direkt. Efter att ha fixat problemet genom att sätta ett metall visir och några gummiband för att hålla ihop hjälmen var han klar med rustningen. men innan han kunde gå ut på sin stora resa behövde han ett namn. som alla sina hjältar i böckerna döpte han sig själv. han skulle heta Don Quijote. för att folk skulle veta var han var ifrån la han till la Mancha efter. sen gick han ut i familje stallet. detta stall som hade en gång varit präktigt och fullt av hästar stog nu toomt till den lila krake som familjen hade kvar. för att han skulle göra som alla riddare gör gav han hästen ett namn'' Rosinante''. med hästen döpt rustingen på och ett ståligt namn gav sig Don quijote ut på sin resa. när han kom ut på vägen tänkte han ' jag måste ha en dam att gå tilbaka till när min resa är slut''. en av kninnorna i byn som han länge hade varit förälskad i. hennes namn var Aldonza Lorenzo. för att ge det en extra juvlig klang la kallade Don Quiote henne Aldonza Lorenzo Dulcinea av el Toboso efter som hon kom från byn el Toboso. Efter att ha lämnat sin by tog hin till ord ''jag ska komma tilbaka vacra La Mancha som en värdig och brömd riddare!'' /Viktor hoge

4 kommentarer:

  1. Hej Viktor!
    Bra skriven text, tänk bara på att till nästa gång skriva med stor bokstav där det behövs och styckindelning så blir det lättare att läsa. :-)

    Intressant tolkning av boken, glöm bara inte att få in lite mer om religion och begreppen tro, hopp och kärlek. Utifrån samhälletoch tankar i boken, kan man se några religiösa kopplingar? Hur ser du på tro, hopp och kärlek när du läser boken eller nu ser tillbaka på det du läst?

    Bra jobbat! :)
    /Alice

    SvaraRadera
  2. eh, hoge, boken utspelar sig i Spanien....

    SvaraRadera
  3. Tycker du borde ha skrivit din egen "tolkning" av boken. Du tog ganska många citat från boken utan att du citerade, försök att skriva från ditt perspektiv. Gör även som Alice sa och få in dina tankar i texten för det är det som betyder något.
    /Denny

    SvaraRadera
  4. Hejsan Hoge!
    Skriv gärna med styck indelning så att det blir lättare att läsa texten. Dra också in mer om vad du tycker om det som händer. Mer känslor i texten och om boken. Bra text annars :)

    /Erica

    SvaraRadera