måndag 11 april 2011

kejsarn av Portugallien

Boken handlar om en man som heter Jan, han ska få ett barn men tänker att han ej behöver de och att de bara tar tid och pengar. Men sen när han första gången får hålla i barnet så blir han mer förälskad i sin dotter än i sin fru. Han älskar henne över allt annat. Men en dag när hans chef erik dör, så får han en ny som är mycket dummare än den gamla chefen. Han ger honom mindre lön ibland för att han tycker att han jobbar för dåligt, och då får han problem och kan ej betala sin mat till familjen. Men han lyckas få en överenskommelse med ägaren i mataffären så att han kan få allt gratis och betala sen när han får pengar igen. Klara Fina Jans dotter, åker då till stockholm för att få ett jobb satt dom kan få in pengar, men det vill inte Jan eftersom att han vill vara med henne och tycker att Stockholm verkar vara en farlig stad. Men hon struntar i vad han säger och åker till Stockholm för att skaffa jobb. Men det går inte så bra, för att hon blir en hora och går runt och säljer sig själv. Och Jan får hela tiden höra att hon har blivit en hora, men vill ej tro på det. Då får dem också reda på att dem måste betala 200 kr eftersom att dem måste betala för all gratis mat som dem fått, och så bor dem på Jans chef mark och han säger att dem måste betala 100 kr i hyra, och 100 kr för all mat. Ungerfär samtidigt får han en hatt och en käpp av Eriks(hans gamla chef) fru för den har gått i arv i familjen men hon tycker att Jan ska få den eftersom att han var med när Erik dog. Och då så får Jan för sig att han är en kejsare och att hans dotter Klara Fina är en kejsarinna som är i ett land som heter Portugallien. Men sen när Klara Fina kommer tillbaka till Jan så tycker hon att han är jättekonstig och vill flytta där ifrån med sin mamma till hennes lägenhet i Malmlö, och lämna Jan kvar i byn. Så dom tar båten till Malmö men då ser Jan det och tror att dom blir bortrövade, så han hoppar i vattnet, men han är ingen bra simmare och drunknar. Jag tycker att tro är med i boken för att Jan tror varje dag att Klara Fina ska komma hem, när folk som kommer med båten från Stockholm så säger han bara att hon kommer imorgon. Kärlek är också med eftersom att han älskar Klara Fina över allt annat. Hopp vet ja inte riktigt för han hoppas inte direkt på något, han mera tror och vet. Författre: Semla Lagerlöf (moderismen)/ Fabbe the man!!

5 kommentarer:

  1. Bra skrivet Fabbe! din bok verkar bra. Jag tänkte på det du skrev om att du inte ser något tydligt tecken på att hopp speglar sig i boken. Men om man tänker över hur Jan mår då han får en ny chef, som gör att det uppstår problem för honom att införskaffa mat till familjen. Kan det inte då vara så, även om det inte står klart och tydligt, att man kan tänka sig att det är här Jan känner hopp för något. När jans dotter sedan vill hjälpa till med pengar, tror du inte då att Jan känner ett stort hopp om att han själv ska skaffa dessa pengar så att hans dotter slipper hjälpa till. Om du går ner djupare i din bok eller kanske bara dyker ner djupare i det du nyss skrivit tror jag att du kan hitta ännu mer som speglar sig med tro och kärlek. Samt hopp !

    SvaraRadera
  2. Bra text Fabbe! Beskrev handlingen mycket bra
    Jag tror att det skulle bli lättare och roligare att läsa din text ifall du skulle dela upp texten lite mer. Försök också att lägga till lite egna tankar

    SvaraRadera
  3. Bra text och man förstod vad boken handlar om! Jag tycker att du borde tänka över texten lite, ha styck indelning och skriva mer om vad du tycker, alltså dra paralleller till dig själv. Till exempel kan du sätta dig in i Jans position och berätta vad du skulle göra.

    /Erica

    SvaraRadera
  4. Bra Fabbe ! Boken värkar så spännande. Håller med lite med Andy där, du borde dela upp texten i delar så skulle det bli ennu intressantare för läsaren att läsa din text . Bra gjort Fabbe

    / Jesper

    SvaraRadera
  5. Hanna:Jag tror inte han har nåt hopp om att få in pengar själv. För han gör tyvärr inget försök och det står inget om de heller, men bra tänkt iaf! :)

    SvaraRadera