tisdag 12 april 2011

Det Nya Riket av August Strindberg



1 Järnvägarne äro en bild av denna trohet, ty de förena konung och folk med järnband, svenska järnband (gjorda i England).



1 Vi ha sett ett yrvaket barbariskt folk nyligen bära 30 hand på en ädel furste och tillåtit sig ett nesligt mord (avrättning); Svenska Folket har aldrig burit hand på någon konung (utom de sju som vräktes i en brunn vid Mula ting och utom Carl XII, Gustav III och Gustav IV) och därför är också Svenska Folket det lyckligaste i Europa (vilken lycka är så stor att den icke kan bäras här hemma, utan måste njutas i ett annat land, Amerika).



2 Att äta, stiga upp, gå och lägga sig, exercera, göra bön, allt gjordes till 50 sist som av sig själv av hans muskler. Bland det värsta var för honom att stiga fram och läsa böner i gudars namn, vilka häri upphört att dyrka. Sina lediga stunder tillbragte han på Solna kyrkogård, där han studerade sina nya filosofer, vilka öppnade för honom förgårdar till ett nytt andligt liv i frihet.



1 I detta verk av August Strindberg, så kan man märka av snabbt att boken är skriven för att förlöjliga och smutskasta den dåvarande svenska regimen som styrde i Sverige. Strindberg skriver satiriska inslag i parantes för att understryka och förlöjliga den svenska dubbelmoralen. Boken är väldigt karäktiserande för modernismens epok. Den är revolutionär samt att den är humoristiskt liberal (något som var extremt tabu för ca. etthundra år sen). Litteratur inom modernismens epok är till stor del revolutionär och liberal - vilket upprörde flera medier såsom Aftonposten, som i sin tur smutskastade författare som inte passade in i statens idealla folkbild. Däri att ickekristna ska frysas ut och inte få ta del utav det bra i livet (likt Evas utvisning från Paradiset).



2 Det är en enformig och oidyllisk livsstil som den unge herren i boken får lida pin med. Utdraget är från kapitlet "Den nyadlige" där en ung man kämpar med livets orättvisor och oförmögenheten av att kunna utöva sina filosofiska tankar som Darwins läror osv. osv. Utöver att den unge mannen inte får utöva sin nya religion fritt - så är han likt sin fader och sina förfäder så tillhör utav de mindre klasserna i samhället. Så den unge mannens fader tar saken i sina händer och menar att det inte finns någon sådan stor skillnad på den sociala skalan såsom den mellan icke-studenter och examinerade studenter. Så fadern bestämmer att sonen första ska bli student för att sedan bli en löjtnant med stort socialt inflytande och respekt. När sonen väl kommer in på gymnasiet så är faderns glädje gränslös. Men ju längre tid han spenderar på skolan, så ogillar han den mer och mer. På faderns dödsbädd så är hans sista önskan att sonen ska fortsätta sin utbildning och att han ska bli en regementsofficer och rentvå deras namn. Sonen döljer inte sin ogillan, men fortsätter ändå utbildningen.



Den delen utav berättelsen tyckte jag speciellt om. För att där framhävs modernismens grund. Det är abprubt hur berättelsen avslutas, men jag tror personligen inte att den skulle ha avslutas med ett klichéartat slut. Strindberg försöker nog framhäva att livet inte är så himla påmålat som det må se ut. Det finns inget hopp kvar hos sonen som är tvungen att uthärda en gymnasieutbildning som han inte ens vill gå på. Och jag tror även att det är normalt för den moderna genren.



Hopp är enligt mig ett Disneyuttryck, vilket är något som är helt omakabert surrealistiskt att det inte är sant. Exempelvis vill jag påpeka att Nemo i "Hitta Nemo" nu skulle serveras på en buffé i en krog nära dig. Men självfallet har Disney givit Nemos far ett stort hopp om att Nemo en dag kommer återvända - och som vilken klichéartad Disneyfilm som helst så åtevänder Nemo i fullt gott skick. När han egentligen skulle vara uppäten av en handfull hajar. Därför vill jag enkelt mena på att "Hopp" inte är ett uttryck som egentligen existerar. Och jag tycker att Strindberg framhävar det påståendet oerhört bra i sin bok.



/Harun Delic

12 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. "Däri att ickekristna ska frysas ut och inte få ta del utav det bra i livet (likt Evas utvisning från Paradiset)."

    Skulle du kunna ge några exempel? Bra analys av citaten för övrigt.

    Skriv gärna mer om religionen i boken och försök hitta ett citat som verkligen visar det(om det finns något).

    Och som Alice säger:
    glöm bara inte att få in lite mer om religion och begreppen tro, hopp och kärlek. Utifrån samhälletoch tankar i boken, kan man se några religiösa kopplingar? Hur ser du på tro, hopp och kärlek när du läser boken eller nu ser tillbaka på det du läst?

    SvaraRadera
  3. Ja, jag kan ge dig ett exempel. Bibeln (Första Moseboken 1:2 Syndafallet)Eva frestas av Livets träd som menas ge evigt liv (det bra i livet)

    Sist jag tittade så uppskattades vi skriva 2-3 inlägg. Så du kan hälsa Alice att mer finns att komma.

    SvaraRadera
  4. Kommentarerna ska vara fler än två till tre inlägg, men ni ska vara aktiva i tre inlägg.

    SvaraRadera
  5. Om vi kunde får cirka 25 kommentarer så vore det överlägset. Det är då det händer.

    SvaraRadera
  6. Bra skrivet Harun, du använder bra text och har väldigt bra språk/ordval!

    Precis, som Denny sa, han citerade ju mig, tänkte skriva typ det han sa. Tror dock inte att man skulle göra flera inlägg, men jag vet inte riktigt..

    Bra citatanalys som Denny sa, men det hade annars varit roligt att se mer citat som stärkte dina argument kring just tro, hopp och kärlek. Men det kanske kommer sen?

    Bra jobbat Harun! :)

    SvaraRadera
  7. Bra skrivet!
    Delen om hopp instämmer jag med. Du framför det på ett väldigt bra sätt, som gör det roligt att läsa, till skillnad från andra som skriver... Fortsätt så här!

    SvaraRadera
  8. Tjena tjena efter din redigering av texten :P

    Harun, visst kan du säga att hopp är ett disneyuttryck och ja disneyfilmerna är väldigt monotona men du har fel. Du har hopp, inte sant? Du vill kanske att vi inte har någon franska på torsdag? Hopp och tro går lite hand i hand. Om vi inte skulle ha hopp skulle vi vara ett deprimerat folk. Du får nog omformulera dig för att jag har sett dig med hopp hundratals gånger. ;)

    Visst överdriver folk med att man skall vara positiv hela tiden men det är viktigt att man är en aning optimistisk.

    SvaraRadera
  9. Hej Harun!
    Bra text jag håller med Dennys sista kommentar. Du har massor med hopp!

    /Erica

    SvaraRadera
  10. Hej Harun! Väldigt bra skrivet och det ser mycket snyggt ut, allting på ditt egna sätt. Dock, såsom Denny redan har påpekat, så tvivlar jag på din åsikt att "uttrycket hopp" ej existerar. Vad för "kraft" är det som ger människor och troligen dig, känslan av att något kan gå bra och att du lyckas? Hur skulle ett samhälle utan något hopp se ut?

    Tycker även att du skall utveckla dina tankar angående tro, hopp och kärlek, för att göra din text fullständigt komplett. Finns det kanske något spår av religion i din bok? Är imponerad av citatanalysen! Mycket bra arbetat!

    SvaraRadera
  11. För det första vill jag buga och bocka för teatern. Tycker det oerhört fascinerande hur en människa transformeras så fort de är uppkopplade på cybernet. Så jag vill helst att ni skippar bullshiteriet. Dock måwte jag mena med att det är kul med konstruktiv kritik från olika aspekter. Jag vill inte mena på att Hopp och tro går hand i hand Denny. Det är två helt olika begrepp. Det ena ( som deå inte wns existerar) är bara något människan kom på för att tillgodogöra sin självkänsla med vetskapen om att "ååh Nemo kommer nog snart hem, det är nog ingwn fara med honom". Vrf jag menar på att hopp är ett begrepp aom inte ens existersr är för att det inte bör heta hopp utan "omedveten självkänsle balansering" menande påatt människan måste ömka sig själv så att den inte faller i en kronisk depression.
    Ursäkta grammatiken. Skrivet med Iphone. / harun

    SvaraRadera
  12. Jätte bra skrivet men precis som Denny och Nahom hållar jag inte med om att hopp inte exicterar. Hoppet kan vara det ända vissa människor har. Till exempael hoppet att överleva för ett barn i Haiti.Utan hopp skulle det inte finnas något att leva för samhället skulle inte fortsätta att utvecklas om det inte fanns hoppp.

    SvaraRadera