torsdag 14 april 2011

Religon och jämnställdhet

Är en kvinna bara ett objekt? Är en kvinna svag är en kvinna dum? Är en kvinna onödig? Svaret på dessa frågor är nej, men varför hålls alltid kvinnan i bakrunden? Varför är hon mindre värd? Varför är inte kvinnnan då jämställd? I dem flesta religionerna ha mannen varit viktigaste. I Kristendomen så står det i bibeln att Adam skapades först och Eva skapades från ett av hans revben. Gud tillbes ofta som han vore en man, man brukar kalla gud för herren. Jesus var också en man. det var även hans lärjungar. I Buddhismen så är det heller inte så vanligt med kvinnor. Buddha var en man, men det kan jag förstå. Inom Tibetanska Buddhismen finns en stor religös ledare Dalai Lama, han har blivit upplyst men valt att återvända till jorden och hjälpa andra. Just nu är Tenzin Gyatso. Tenzin Gyatso är den fjortonde Dalai Lama. Alla som har varit Dalai lama har varit en man. Även när man läser om Buddhism nämns munkarna mycket mer än nunnorna. Detta har varit en sak som har påverak samhället och hur vi lever i dag. Vi kvinnor som bor i Sverige har det ganska bra. I Sverige har man jobbat med jämmstäldighet ganska mycket men det är fortfarande en liten skillnad i lönen och föräldrar ledigheten. I Sverige får en kvinna mindre lön även fast hon har exakt samma utbildning och yrke som en man. I Afghanistan får det flesta flickorna inte gå i skolan, dem som går i skolan hoppar av mycket tidigt. Endast en till två av tio kvinnor kan läsa och skriva. Det beror främst på allt krig och religioner och traditioner. Två kavaljerer den mest provocerande novellen. I två kavaljerer diskuterar två unga män en kvinna. "Inget går upp emot en fin liten piga" "Hon var ... inte så illa" " Det hade varit andra på henne för mig". Dem diskuterar hur hon var i sängen. Detta var väldigt förbjudet på den tiden och det bidrog till att det tog nio år att trycka boken. Tänk om det hade varit två tjejer som hade pratat hade det varit mindre bra? En man skulle kunna skryta om hur många tjejer han haft men en kvinna skulle inte nämna något. I många kulturer och religioner är det förbjudet med sex innan äktenskap för en kvinna. Skulle en kvinna prata om hur en man var i sängen skulle hon bli sedd som smutsig men för en man är det bara coolt. Är inte ens en kvinna jämställd när det gäller kärlek? Detta var ju för ganska längesedan och i Sverige är det inte så längre det är inte "förbjudet" eller smutsigt för en kvinna att prata om, men i vissa länder är det fortfarande det. Har religonen bidragit till att det inte är jämnställt? Rebecka M

2 kommentarer:

  1. Det funkade inte att stycke indela så att i vet det.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår hur du tänker och bra skriven text. Däremot skulle det kanske vara mer "förståelsebart" om du skulle kunna gå igenom varför t,ex tjejer ej kan gå i skolan i Afghanistan. Analysera mer :).

    Tanken att kvinnan är underestimerad kom ifrån religion.

    Sverige har en majoritet på icketroende. Skulle detta kunna vara en anledning till att det är så jämnställt jämnfört med andra länder?

    SvaraRadera